Νήματα-P.D.O. - Thread lift
Βασικές πληροφορίες
 • Βελτίωση ποιότητας του δέρματος
 • Βελτίωση σφριγηλότητας του δέρματος
 • Μη επεμβατική θεραπεία

Τι είναι το lifting με νήματα;

Τα λίφτινγκ με νήματα είναι μια νέα μέθοδος ενός μη επεμβατικού face lift. Προσφέρουν πιο νεανική, σφριγηλή και πιο φρέσκα εικόνα σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αρχόμενη και μέτρια χαλάρωση και ασαφοποίηση του «οβάλ το προσώπου». Δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα αφού γίνεται μόνο εισαγωγή των νημάτων.

Υπάρχουν 3 τύποι νημάτων: τα νήματα PDO, τα νήματα COG και τα νήματα SILHOUETTE. Οι ομοιότητες και οι διαφορές τους περιγράφονται παρακάτω.

Πώς επιτυγχάνεται η δράση των νημάτων;

Τα νήματα από Polydioxanone (PDO) είναι υπερβολικά λεπτά απορροφήσιμα ράμματα (πιο λεπτά από τρίχα μαλλιών) και η είσοδός τους στο πρόσωπο ή στο σώμα έχει τριπλή δράση:

 1. ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ «ΤΥΠΟΥ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΓΕΝΕΣΗ (ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ).
 2. ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΙΝΩΝ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ, ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ.
 3. ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ.

Η διαφορά τους με τα COG είναι ότι τα τελευταία είναι πιο χοντρά και επιπλέον φέρουν στην επιφάνειά τους μικρές ακίδες. Η ιδιαιτερότητά τους αυτή τους δίνει την ικανότητα να προσφέρουν ανόρθωση των ιστών από την στιγμή της εισόδου τους στο δέρμα του προσώπου, αλλά κατά κανόνα δεν χρησιμοποιούνται στο σώμα.

Τα νήματα Silhouette είναι τα πιο «σύγχρονα» από όλα και είναι νήματα που φέρουν 8,12 ή 16 κώνους (από το ίδιο απορροφήσιμο υλικό). Αυτό τα καθιστά σημαντικά πιο ικανά να ανορθώνουν τους ιστούς του προσώπου. Ούτε αυτά χρησιμοποιούνται στο σώμα.

Είναι ασφαλή;

Τα νήματα χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 15 χρόνια στη Γενική Χειρουργική και την Ορθοπαιδική σαν υλικό των απορροφήσιμων ραμμάτων, αλλά και στο χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής για πάνω από 8 χρόνια με εξαιρετικά ασφαλή αποτελέσματα. Έχουν πάρει εγκριση από τον FDA το 2004.

Είμαι κατάλληλος/υποψήφιος για lifting με νήματα;

Ο/Η ιδανική υποψήφια για το μη επεμβατικό Faceliftβρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα 30-60 ετών και έχουν σχετικά καλό τόνο και ελαστικότητα δέρματος προσώπου. Παρατηρείται αρχόμενη ή ελαφριά χαλάρωση λαιμού και περιγράμματος προσώπου, όχι όμως εκσεσημασμένη χαλάρωση δέρματος με πολλαπλές ψιλές ρυτίδες.

Υπάρχουν αντενδείξεις εφαρμογής;

Η εφαρμογή νημάτων δεν μπορεί να λάβει χώρα στις εξής περιπτώσεις:

Ενεργός ακμή, ενεργός επιχείλιος έρπης ή δερματικός έρπης, οποιαδήποτε ενεργή πάθηση του δέρματος στην προς θεραπεία περιοχή, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων τις τελευταίες 5 ημέρες, εγκυμοσύνη/θηλασμός, αυτοάνοσα νοσήματα, αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης.

Πότε θα δω αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Τα αποτελέσματα των νημάτων PDO δεν είναι άμεσα ορατά. Υπάρχει βέβαια με το πέρας της εφαρμογής μια αναζωογονημένη εμφάνιση της περιοχής, η οποία οφείλεται κυρίως στο οίδημα από τους νυγμους.

Τις επόμενες ημέρες αυτό θα υποχωρήσει και από την 15η ημέρα περίπου θα αρχίσει η «απάντηση» του οργανισμου στην θεραπεία με την έναρξη της κολλαγονογένεσης. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται στους 3-5 μήνες και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή για περισσότερο από 12-16 μήνες. Το δέρμα παχαίνει, βελτιώνεται σε εμφάνιση, τόνο και σφριγηλότητα καθώς οι μικρές ρυτίδες μειώνονται σημαντικά. Τα νήματα όντας πλήρως βιο-διασπώμενα έχουν εξαφανιστεί στους 3 μήνες (12 εβδομάδες), έχοντας αφήσει στη θέση τους ένα πλέγμα κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως.

Στην περίπτωση των νημάτων COG, η διαφορά είναι εμφανής με το πέρας της εφαρμογής, καθώς υπάρχει αναλόγως ένδειξης ανόρθωση των τμημάτων του προσώπου. Η περίοδος απορρόφησής τους είναι πιο μακρά από αυτή των PDO και υππολογίζεται στους 5-6 μήνες. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως ορατά για 9-14 μήνες.

Τα νήματα Silhouette προσφέρουν ακόμα πιο μεγάλη ανόρθωση από τα προηγούμενα, καθώς διαθέτουν τους κώνους. Σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί στον/στην ασθενή ότι την ημέρα της εφαρμογής πραγματοποιείται ΥΠΕΡ-διόρθωση του προβλήματος, ώστε να παραμείνει το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά την πάροδο 2-3 ημερών.

Τι συμβαίνει κατα την εφαρμογή;

 • Νήματα PDO: Προηγείται επάλειψη αναισθητικής κρέμας (στο σπίτι) 60’ πριν την εφαρμογή και ακολουθεί με την έναρξη του ραντεβού στο ιατρείο η ήπια αντισηψία του δέρματος και η είσοδος των νημάτων στην κατάλληλη περιοχή με μικρές βελόνες. Το βάθος της εφαρμογής μπορεί να αφορά στο χόριο, στο υποδόριο λίπος ή στους υποκείμενους μύες. Η διάρκεια της εφαρμογής εξαρτάται από τον αριθμό των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν και υπολογίζεται σε 10-30’.
 • Νήματα COG: Η διαδικασία είναι παρόμοια με τα PDO, αλλά απαιτείται τοπική αναισθησία στα σημεία εισόδου των νημάτων και μερικές φορές σε όλο το μήκος της πορείας τους.Νήματα COG: Η διαδικασία είναι παρόμοια με τα PDO, αλλά απαιτείται τοπική αναισθησία στα σημεία εισόδου των νημάτων και μερικές φορές σε όλο το μήκος της πορείας τους.
 • Νήματα Silhouette: Η διαδικασία είναι παρόμοια με τα PDO, αλλά απαιτείται τοπική αναισθησία στα σημεία εισόδου και εξόδου των νημάτων και συνήθως και σε όλο το μήκος της πορείας τους.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται;

Τα νήματα PDO έχουν το μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών και μπορούν να τοποθετηθούν στις παρακάτω περιοχές:

 • Πρόσωπο (ανόρθωση φρυδιών, ρινοπαρειακές πτυχές, κάθετες ρυτίδες μεσόφρυου, παρειές, γραμμές μαριονέτας περιστοματικά, γραμμές καπνιστού, περίγραμμα του προσώπου, στοχευμένα σε εξατομικευμένες περιοχές με ρυτίδες)
 • Λαιμός (βελτίωση χαλάρωσης λαιμού, προγούλι)
 • Κοιλιά
 • Γλουτοί
 • Κάτω άκρα

Τα νήματα COG τοποθετούνται κατά κανόνα στο πρόσωπο (2-5 ανά πλευρά) με κυριότερη ένδειξη την ασαφοποίηση του οβάλ του προσώπου και τις βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες

Τα νήματα Silhouette επίσης τοποθετούνται μόνο στο πρόσωπο και τον λαιμό με τις ίδιες ενδείξεις με τα COG.

Υπάρχουν παρενέργειες;

 1. Πόνο/ευαισθησία στην περιοχή
 2. Εκχυμώσεις(μελανιές)/μικρά αιματώματα στην περιοχή
 3. Μικρά μουδιάσματα για τις πρώτες 7 ημέρες

Σπανιότερα:

 1. Εμφάνιση τμήματος νήματος
 2. Επιμόλυνση/φλεγμονή

Εξαιρετικά σπάνια:

 1. Αλλεργικές εκδηλώσεις
 2. Εμφάνιση κοκκιωμάτων

Οδηγίες μετά την εφαρμογή

 • Την ημέρα της θεραπείας, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της φλεγμονής όπως σάουνα, ζεστό λουτρό, κατανάλωση αλκοόλ.
 • Παγοκυψέλες ή ρολό πάγου θα πρέπει να εφαρμόζεται στην περιοχή της θεραπείας για περίπου 20 λεπτά για την αποφυγή οιδήματος ή μωλώπων καθώς και 5 φορές τη μέρα για τις επόμενες 3-4 ημέρες.
 • Εφαρμόστε αντιβιοτική κρέμα (Bactroban) με καθαρά χέρια στα σημεία εισόδου των νημάτων για τις πρώτες 48 ώρες.
 • Περιορίστε όσο μπορείτε τις κινήσεις του προσώπου για 24 ώρες, μην κάνετε υπερβολικούς μορφασμούς.
 • Μην χρησιμοποιείτε make up για 48 ώρες.
 • Στεγνώνετε το πρόσωπο μετά το πλύσιμο ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο.
 • Ο πόνος, αν υπάρχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή από το στόμα (παρακεταμόλη). Η ιβουπροφαίνη και όλα τα ΜΣΑΦ αποφεύγονται για τις επόμενες 2 εβδομάδες για τον περιορισμό των εκχυμώσεων, αλλά και γιατί για τη θεραπεία είναι επιθυμητή μια φυσιολογική φλεγμονώδης φάση προκειμένου να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 • Προτείνεται η ανύψωση της κεφαλής στον ύπνο κατά την πρώτη μέρα για τη μείωση του οιδήματος (αν η θεραπεία αφορά στο πρόσωπο).
 • Μην ασκείτε καμία πίεση προς τα κάτω στο πρόσωπο (παρειές).
 • Για τουλάχιστον 24 ώρες συνιστάται περιορισμός των έντονων δραστηριοτήτων. Η επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει μετά από 2 ~3 ημέρες.