Ανόρθωση-Στήθους
Βασικές πληροφορίες
 • Διάρκεια επέμβασης: 1,5-2 ώρες
 • Διάρκεια νοσηλείας: 1 ήμερα
 • Αναισθησία: γενική
 • Αποθεραπεία: μερικές ημέρες

Η ανόρθωση στήθους ή αλλιώς μαστοπηξία, είναι μια επέμβαση που αφορά γυναίκες οι οποίες, ενώ είναι ικανοποιημένες με το μέγεθος του στήθους τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα πτώσης, χαλάρωσης και απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος.

Το στήθος, με το πέρασμα του χρόνου και με την επίδραση σημαντικών παραγόντων όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, η απώλεια ή αυξομείωση βάρους, το μεγάλο μέγεθος των μαστών, η βαρύτητα και η κληρονομικότητα, χάνει τη σφριγηλότητα του.

Ιδανικοί υποψήφιοι για ανόρθωση στήθους

Η ανόρθωση στήθους είναι η κατάλληλη επέμβαση για γυναίκες που διακρίνουν τα παρακάτω σημάδια:

 • Απώλεια του όγκου και του σχήματος του στήθους, λόγω χαλάρωσης, ιδιαίτερα στον άνω πόλο.
 • Ασυμμετρία μαστών ή ανισομαστία.
 • Σημαντική απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος που μπορεί να συνοδεύεται από ραγάδες.
 • Διάταση της θηλαίας άλω (δέρματος γύρω από τη θηλή)
 • Πτώση των θηλών κάτω από την υπομάστια πτυχή.

Βαθμοί πτώσης μαστών

Κάθε περίπτωση ασθενούς που επιλέγει την ανόρθωση μαστών είναι διαφορετική, καθώς ο βαθμός της πτώσης των μαστών παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο ιατρός.

Υπάρχουν 3 βαθμοί πτώσης των μαστών:

 • Πτώση πρώτου βαθμού: Πρόκειται για ελαφριά πτώση,.Σε αυτή την περίπτωση οι θηλές βρίσκονται στο ύψος της υπομαστίου πτυχής.
 • Πτώση δεύτερου βαθμού: Πρόκειται για μέτρια πτώση , όπου οι θηλές κάτω από υην υπομάστια πτυχή.
 • Πτώση τρίτου βαθμού: Πρόκειται για σημαντική πτώση, όπου οι θηλές βρίσκονται κάτω από την υπομάστια περιοχή και δείχνουν προς τα κάτω.

Προετοιμασία

Πριν από την επέμβαση της ανόρθωσης στήθους, ανάλογα με την κρίση του ιατρού πραγματοποιείτε προεγχειρητικός έλεγχος καθώς και μαστογραφία ή υπέρηχος μαστών εάν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η επέμβαση

Κατά την επέμβαση της ανόρθωσης στήθους, ο ιατρός σμιλεύει εκ νέου τους μαστούς, αφαιρώντας το πλεονάζον δέρμα και αναδιαμορφώνοντας τους υπόλοιπους ιστούς. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Η ανόρθωση μαστών δεν επεμβαίνει στο μέγεθος του στήθους. Παρόλα αυτά η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με μειωτική στήθους, αλλά και με αυξητική στήθους. Η αυξητική μαστοπηξία μπορεί να αποτελεί επιθυμία της ασθενούς ή να προταθεί από τον ιατρό ως ενδεδειγμένη τεχνική, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πτώσης πρώτου βαθμού και μικρού μεγέθους μαστών.

Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση ανόρθωσης στήθους, είναι απαραίτητο να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μαστών. Ιδανικά, η ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται μετά το πέρας της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την μορφή και το μέγεθος των μαστών.

Τομές ανόρθωσης μαστών

Για την ανόρθωση μαστών χρησιμοποιούνται συνήθως 3 διαφορετικά ήδη τομών , ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να επιτύχουμε αλλά και την ανατομία του κάθε ασθενούς.

 • Μια κυκλική τομή γύρω από την θηλή,περιθηλαία, (αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών με πτώση πρώτου βαθμού).
 • Περιθηλαία τομή με κάθετη επέκταση : Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη καθώς επιτρέπει σημαντική αλλαγή  στο σχήμα του στήθους.
 • Ανεστραμμένο Τ: μια κυκλική τομή γύρω από τη θηλή μ κάθετη επέκταση και συνδυασμό υπομάστιας τομής.

Αναισθησία

Η επέμβαση ανόρθωσης στήθους γίνεται με γενική αναισθησία, με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά

Οι ασθενείς της ανόρθωσης στήθους, ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, μπορεί να νοσηλευθούν για ένα 24ωρο, και να τους τοποθετηθούν παροχετεύσεις.

Για τα πρώτα 24ωρα είναι απαραίτητη η περίδεση ή ένας πολύ καλός αθλητικός στηθόδεσμος, και η χορήγηση προληπτικής αντιβιοτικής αγωγής..  Μέσα στην πρώτη εβδομάδα οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 7-10 ημέρες.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία

Το τελικό αποτέλεσμα της ανόρθωσης στήθους είναι φανερό σε 4-6 μήνες. Αν δε μεσολαβήσουν αυξομειώσεις βάρους και εγκυμοσύνη, το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά είναι αναμενόμενο το στήθος να συνεχίζει να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Οι ουλές από την ανόρθωση στήθους είναι αρκετά εμφανείς τους πρώτους 3 μήνες, προοδευτικά εξασθενούν, αλλά δεν εξαλείφονται ποτέ πλήρως. Ωστόσο, δεν θα είναι ορατές όταν φοράτε στηθόδεσμο ή μαγιό.

Κόστος ανόρθωσης μαστών

Το κόστος της ανόρθωσης μαστών εξαρτάται από την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος της νοσηλείας, τυχόν ιατρικών εξετάσεων που θα απαιτηθούν πριν ή μετά την επέμβαση και της φαρμακευτικής αγωγής.