Λιποαναρρόφηση-Θεσσαλονίκη
Βασικές πληροφορίες
 • Διάρκεια επέμβασης: 1-2 ώρες
 • Διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα
 • Αναισθησία: τοπική

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που στόχο έχει την απομάκρυνση του περιττού λίπους από κάποιο σημείο του σώματος και τη βελτίωση της σιλουέτας και της συνολικότερης εικόνας του σώματος.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει τη μέθοδο σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει τοπικό λίπος, από το οποίο δύσκολα ο ασθενής θα απαλλαχθεί με άσκηση και διατροφή.

Η ασύμμετρη κατανομή λίπους στο σώμα έχει συχνά ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τοπικές δυσμορφίες αφού σε κάποια σημεία συσσωρεύεται πλέον του φυσιολογικού λίπος.

Στόχος του πλαστικού χειρουργού είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Μια χειρουργική επέμβαση λιποαναρρόφησης θεωρείται επιτυχημένη όταν ο ασθενής είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα στο σώμα του.

Κατάλληλοι Υποψήφιοι:

Ως καλός υποψήφιος για λιποαναρρόφηση ορίζεται οποιοδήποτε άτομο έχει καλή υγεία, ρεαλιστικές προσδοκίες και είναι κοντά στον φυσιολογικό ΔΜΣ

Δεν υπάρχει κάποιο όριο στην ηλικία ενός “καλού υποψήφιου” για λιποαναρρόφηση. Κάποιοι ασθενείς είναι ελαφρώς υπέρβαροι ενώ αρκετοί είναι φυσιολογικού βάρους που έχουν πρόβλημα με τοπικές συσσωρεύσεις λίπους ή θέλουν να σμιλεύσουν κάποια περιοχή του σώματός τους που εμφανίζει ασυμμετρία.

Σε γενικές γραμμές ως ιδανικός υποψήφιος θεωρείται ένας υγιής ενήλικας, μεχρι 20% απόκλιση από το ιδανικό του βάρος,με ελαστικό δέρμα και καλό μυϊκό τόνο.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί;

Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης του επίμονου τοπικού λίπους που συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Πολύ συνηθισμένη είναι η λιποαναρρόφηση κοιλιάς αλλά εφαρμόζεται και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, όπως:

 • Προγούλι
 • Μπράτσα
 • Πλάτη
 • Στήθος
 • Κοιλιά
 • Πλαϊνά κοιλιάς (μέση)
 • Μηροί
 • Γλουτοί
 • Γόνατα Γάμπες

Διαδικασία

Η διαδικασία της λιποαναρρόφησης πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών, δυσδιάκριτων τομών 3 χιλιοστών. Αφού πραγματοποιηθεί η τοπική αναισθησία, μέσω των τομών εισάγονται ειδικές κάνουλες που με παλλόμενες κινήσεις αποκολλούν τον λιπώδη ιστό. Το αποκολλημένο λίπος στη συνέχεια αναρροφάται με τη χρήση αντλίας μέσω μίας ειδικής συσκευής αρνητικής πίεσης.

Αναισθησία

Κατά τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, που σημαίνει ότι θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά δεν θα αισθάνεστε καθόλου πόνο και σύντομα μετά την επέμβαση θα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας. Επίσης πολλές φορές χρησιμοποιείτε και μέθη από τον αναισθησιολόγο ώστε ο ασθενής να μην νιώσει καμία ενόχληση κατά την διαδικασία.

Αποθεραπεία

Μετά την επέμβαση, ο χρόνος νοσηλείας μπορεί να κυμανθεί από λίγες ώρες έως μία ημέρα αναλόγως περίπτωσης. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ήπιο άλγος, οίδημα και μώλωπες μετά την επέμβαση που υποχωρεί με χρήση φαρμακευτικής αγωγής και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του άμεσα.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής φοράει έναν ελαστικό κορσέ για περίπου 6 εβδομάδες που βοηθάει στη μείωση του οιδήματος, στην καλύτερη επαναφορά του δέρματος και στην ταχύτερη ανάρρωση.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην αποθεραπεία μπορεί να γίνει και εφαρμογή λιπομασάζ LPG endermologie . Το LPG endermologie βοηθάει στην καλύτερη λεμφική λειτουργία του ασθενούς και βελτίωσης του κυκλοφορικού συστήματος. Αποτελεί μία εντελώς ανώδυνη μέθοδο κατά την οποία δεν απαιτείται αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες ενώ ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται διαφέρει ανά περίπτωση.

Αποτελέσματα

Το βελτιωμένο περίγραμμα του σώματός σας θα γίνεται όλο και πιο εμφανές όσο υποχωρεί το οίδημα και η κατακράτηση υγρών που συνήθως παρουσιάζονται μετά την επέμβαση. Το οίδημα συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και συνεχίζει να βελτιώνεται διαρκώς για 2-3 μήνες, οπότε και τα αποτελέσματα είναι πλέον πιο ορατά.

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα, αρκεί να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.

Κίνδυνοι

Η λιποαναρρόφηση θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνηανώδυνη και ασφαλής επέμβαση και δεν αναμένονται σοβαρές ιατρικές επιπλοκές όταν ο ασθενής πληρεί τις προυποθέσεις, γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος και πραγματοποιείτε από εξιδικευμένο προσωπικό. Βέβαια, όπως σε κάθε ιατρική χειρουργική επέμβαση έτσι και στην λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η ύπαρξη επιπλοκών.

Μερικές από τις σπάνιες και ήσσονος σημασίας επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι: αιμάτωμα, μελανιές, φλεγμονή, μούδιασμα, ουλές, αλλαγές στην αισθητικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις, ανωμαλίες δέματος και εν΄τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Κυτταρίτιδα

Ο συνδυασμός της λιποαναρρόφησης με τη θεραπεία LPG μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση της κυτταρίτιδας. Το LPG Endermologie είναι μηχάνημα, που πήρε το 1996 έγκριση από το FDA των ΗΠΑ, για την διόρθωση της κυτταρίτιδας.

Κατά την εφαρμογή του LPG, το δέρμα εισχωρεί ανάμεσα σε δυο κεφαλές με rollers που κάνουν ένα ειδικό μασάζ. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την κινητοποίηση του ιστού, υποκινεί το φλεβικό και λεμφικό σύστημα με σκοπό την αποβολή των τοξινών. Οι ινοβλάστες διεγείρονται με αποτέλεσμα την αύξηση του κολλαγόνου και την παραγωγή ελαστίνης για έναν αναζωογονημένο και πιο υγιή δερματικό τόνο.

Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας εφαρμόζεται στο σώμα ένα ειδικό κορμάκι, που διευκολύνει την κίνηση των κυλίνδρων. Η αίσθηση είναι ευχάριστη όσο ένα χαλαρωτικό ή ανανεωτικό μασάζ και ο χρόνος της κάθε συνεδρίας είναι από 30 έως 45 λεπτά. Συνιστάται να πίνετε αρκετό νερό και να περπατάτε κατά την διάρκεια της σειράς των θεραπειών.

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες και επεμβάσεις

Πολύ συχνά η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως η λιπομεταφορά και το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού ονομάζεται λιπογλυπτική. Κατά την λιπογλυπτική, διεξάγεται αρχικά η λιποαναρρόφηση και στη συνέχεια το λίπος που αφαιρείται, αφού υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, επανατοποθετείται σε σημεία του σώματος που έχουν ατέλειες ή χρειάζονται αισθητική βελτίωση, π.χ. ρυτίδες προσώπου, αύξητική στήθους, αυξητική γλουτών.

MicroAire PAL – Power Assisted Liposuction

Κατά την λιποαναρρόφηση PAL (Power Assisted Liposuction) ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί το ειδικό μηχάνημα PAL της MicroAire®. Πρόκειται για μια εξελιγμένη μέθοδο λιποαναρρόφησης που του επιτρέπει να έχει εξαιρετική ακρίβεια.

Η ειδική χειρολαβή του micro-aire είναι παλλόμενη και έτσι επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να το καθοδηγεί με ηπιότερες κινήσεις , προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και εξασφαλίζοντας ένα άρτιο και αποτελεσματικότερο αποτέλεσμα στην εξαγωγή λίπους μικρού ή μεγάλου όγκου.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του πρέπει να προστεθεί επίσης ότι μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος ,μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο επιπλοκών, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ηπιότερος.

Μπορεί η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με λιπομεταφορά;

Η λιποαναρρόφηση πολύ συχνά συνδυάζεται με λιπομεταφορά, που σημαίνει ότι το αφαιρούμενο λίπος επανατοποθετείται σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αν θέλετε να ενισχύσετε άλλα σημεία του σώματός σας που το χρειάζονται. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει λίπος από την κοιλιά και να το τοποθετήσει στους γλουτούς, στις γάμπες, στο στήθος, στο πρόσωπο, στα χείλη ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της λιποαναρρόφησης είναι ότι τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα. Αυτό συμβαίνει διότι αφαιρούνται λιποκύτταρα της εκάστοτε περιοχής, τα οποία ο οργανισμός δεν ξαναδημιουργεί. Βέβαια συνιστάται πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές του ιατρού, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και άσκηση προκειμένου να διατηρηθεί το φυσιολογικό βάρος.