Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Θεσσαλονίκη Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Θεσσαλονίκη
ΧρόνοςΕκτίμηση κατόπιν ραντεβού
ΤεχνικήΕκτίμηση κατόπιν ραντεβού
ΑναισθησίαΕκτίμηση κατόπιν ραντεβού
Κόστος

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ΒΚΚ) είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνος του δέρματος . Καθώς σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο και εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, τα αυτιά και το λαιμό. Πρόκειται για καρκίνο με πολύ αργή ανάπτυξη που σπάνια πραγματοποιεί  μεταστάσεις.

Οι προδιαθεσικοί  παράγοντες

  • Ο ανοικτός τύπος του δέρματος
  • Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα ηλιακά εγκαύματα και η χρήση solarium.
  • Η γήρανση, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η μόλυνση από ιό HPV καθώς και η επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες

Πρόληψη

  • Καθημερινή και συστηματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία., η χρήση αντηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων και η αποφυγή χρήσης solarium.
  • Έλεγχος του σώματος για οποιοδήποτε νέο σημάδι, αλλαγή ή αλλοίωση εμφανίζεται στο σώμα με αυτοεξέταση ή εξειδικευμένο γιατρό. Διάγνωση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος

Διάγνωση

Το ΒΚΚ καρκίνωμα εκδηλώνεται συνήθως ως όγκος του δέρματος με χρώμα κοκκινωπό, γυαλιστερή επιφάνεια και ορατές ευρυαγγείες πάνω του. Σπανιότερα μπορεί να έχει και καφέ ή μαύρο χρώμα και τότε επείγει η γρήγορη διαφοροδιάγνωση απο το μελάνωμα. Το ΒΚΚ έχει διάφορους τύπους (συμπαγές, ελκωτικό κα.), κάποιοι από τους οποίους είναι περισσότερο επιρρεπείς σε υποτροπές.

Θεραπεία

Η Θεραπευτική αντιμετώπιση του ΒΚΚ είναι κατεξοχήν η χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια. Όταν αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου για υποτροπή όπως η μύτη, τα αυτιά και τα χείλη, η εκτομή πρέπει να γίνεται σε μεγαλύτερα όρια. Τα ελλείμματα που δημιουργούνται μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες τεχνικές και να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ασθενείς που το καρκίνωμα λόγω του μεγέθους του κρίνεται μη εξαιρέσιμο χειρουργικά, η θεραπεία με σύγχρονα φάρμακα έχει καλά αποτελέσματα.

Μετά τη θεραπεία

Οι ασθενείς με ΒΚΚ εξαιτία του ότι  εμφανίζουν υψηλό ποσοστό υποτροπής πρέπει να ελέγχονται αρχικά ανά 6μηνο και συνεχίσουν να ελέγχουν το σώμα τους για αλλαγές, νέα σημάδια ή αλλοιώσεις, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουν την έκθεση στις ακτίνες UV.
Μπορείτε να ζητήσετε μία προσφορά από την φόρμα επικοινωνίας πατώντας το παρακάτω κουμπί!

| Ζητήστε ενδεικτικό κόστος


Σχετικά άρθρα