Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα
Βασικές πληροφορίες
  • Διάρκεια νοσηλείας: όχι
  • Αναισθησία: τοπική

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ΒΚΚ) είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνος του δέρματος . Καθώς σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, τα αυτιά, το λαιμό. Πρόκειται για καρκίνο με πολύ αργή ανάπτυξη που σπάνια δίνει μεταστάσεις.

Οι προδιαθεσικοί  παράγοντες

  • Ο ανοικτός τύπος του δέρματος
  • Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα ηλιακά εγκαύματα, η χρήση σολάριουμ
  • Η γήρανση, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η μόλυνση απο ιό HPV καθώς και η επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες

Πρόληψη

  • καθημερινή και συστηματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία., η χρήση αντηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων και η αποφυγή χρήσης solarium.
  • ελέγχος του σώματος για οποιοδήποτε νέο σημάδι, αλλαγή ή αλλοίωση εμφανίζεται στο σώμα με αυτοεξέταση ή εξειδικευμένο ιατρό. Διάγνωση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος

Διάγνωση

Το ΒΚΚ καρκίνωμα εκδηλώνεται συνήθως ως όγκος του δέρματος με χρώμα κοκκινωπό, γιαλυστερή επιφάνεια και ορατές ευρειαγγείες πάνω του. Σπανιότερα μπορεί να έχει και καφέ ή μαύρο χρώμα και τότε επείγει η γρήγορη διαφοροδιάγνωση απο το μελάνωμα.

Το ΒΚΚ έχει διάφορους τύπους (συμπαγές, ελκωτικό κα.), κάποιοι απο τους οποίους είναι περισσότερο επιρρεπείς σε υποτροπές.

Θεραπεία

Η Θεραπευτική αντιμετώπιση του ΒΚΚ είναι κατεξοχήν η χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια. Όταν αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου για υποτροπή όπως η μύτη, τα αυτιά και τα χείλη, η εκτομή πρέπει να γίνεται σε μεγαλύτερα όρια. Τα ελλείμματα που δημιουργούνται μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες τεχνικές και να αφήσουν το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε ασθενείς που το καρκίνωμα λόγω του μεγέθους του κρίνεται μη εξαιρέσιμο χειρουργικά, έχει καλά αποτελέσματα η θεραπεία με σύγχρονα φάρμακα.

Μετά τη θεραπεία

Οι ασθενείς με ΒΚΚ επειδή εμφανίζουν υψηλό ποσοστό υποτροπής πρέπει να ελέγχονται αρχικά ανά 6μηνο και συνεχίσουν να ελέγχουν το σώμα τους για αλλαγές, νέα σημάδια ή αλλοιώσεις, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουν την έκθεση στις ακτίνες UV.