rinoplastiki-thessaloniki
Βασικές πληροφορίες
 • Διάρκεια επέμβασης: 1,5-2 ώρες
 • Διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα
 • Αναισθησία: γενική
 • Αποθεραπεία: 10-15 ημέρες

Η ρινοπλαστική ( πλαστική μύτης ) αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή πλαστική χειρουργική επέμβαση στη μύτη, προκειμένου να αλλάξει το σχήμα της ή να βελτιωθεί η λειτουργία της ή και τα δύο.

Πότε και γιατί

Μπορεί να γίνει για ιατρικούς λόγους – όπως για τη διόρθωση των αναπνευστικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη μύτη. Συχνά όμως πραγματοποιείται για λόγους αισθητικής, προκειμένου να αλλάξει η μορφή και η εμφάνισή της. Κι έτσι να αποκτήσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μια πιο όμορφη μύτη, εναρμονισμένη στο πρόσωπο και συμμετρική ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά.

Συχνά, άτομα που έχουν ασύμμετρη μύτη σε σχέση με τα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και δεν αισθάνονται άνετα με το πρόσωπό τους. Είναι αρκετά εντυπωσιακό το πόσο η συμπεριφορά και η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου μπορούν να βελτιωθούν μετά από μία ρινοπλαστική.

Ανατομία-λειτουργία μύτης

Η μύτη είναι ένα ανθρώπινο όργανο που χρησιμεύει στην αναπνοή και στην όσφρηση. Το σχήμα της καθορίζεται από τα ρινικά οστά και τους χόνδρους ενώ αποτελείται ακόμη από δέρμα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Έχει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή και έναν επίσης σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην αισθητική του προσώπου.

Έχει κεντρική θέση στο πρόσωπο και εκτός από το αισθητικό κομμάτι, τυχόν δυσλειτουργία στη μύτη ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, μειωμένη όσφρηση, λοιμώξεις στην περιοχή κ.α.

Το εσωτερικό μέρος της μύτης επεκτείνεται βαθιά μέσα από τα οστά του κρανίου, ενώνεται με τα ιγμόρια και καταλήγει μέχρι τον φάρυγγα. Όλη αυτή η κατασκευή χωρίζεται στα δύο με ένα κάθετο τοίχωμα που ονομάζεται διάφραγμα. Πρόκειται για το τοίχωμα που διαχωρίζει τα δύο ρουθούνια και το οποίο επεκτείνεται μέχρι βαθιά στην ρινική κοιλότητα.

Κατάλληλοι υποψήφιοι και ηλικία

Ως κατάλληλοι υποψήφιοι για ρινοπλαστική, μπορούν να χαρακτηριστούν άτομα που είτε δεν είναι ευχαριστημένα με το αισθητικό αποτέλεσμα που προσδίδει η μύτη τους στην εμφάνισή τους είτε αντιμετωπίζουν κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στη μύτη. Ο χειρουργός είναι εκείνος που θα καθορίσει κατά πόσον είναι κατάλληλος για ρινοπλαστική ο εκάστοτε υποψήφιος. Θα χρειαστεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση του ασθενούς, διερεύνηση της σωματικής του υγείας αλλά και μελέτη των ψυχολογικών λόγων που οδηγούν το άτομο στην εν λόγω αισθητική επέμβαση.

Όσον αφορά στην κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική, στην παιδική ηλικία το πρόσωπο δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Η μύτη, από την παιδική ηλικία μέχρι τα εφηβικά χρόνια, αλλάζει και η ανάπτυξή της ολοκληρώνεται με το πέρας της εφηβείας.

Για αυτό το λόγο, η ηλικία των υποψηφίων θα πρέπει να είναι άνω των 16 ετών για τα κορίτσια και άνω των 18 για τα αγόρια. Τότε, παγιώνονται και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, που πλαισιώνουν λιγότερο ή περισσότερο αρμονικά τη μύτη και παίζουν βασικό ρόλο στην απόφαση της αλλαγής των χαρακτηριστικών της.

Αν πραγματοποιηθεί η ρινοπλαστική πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου, μπορεί να καταστραφούν οστά ή χόνδροι και να επηρεαστεί και η ανάπτυξη της μύτης. Αν για παράδειγμα αφαιρεθεί η “καμπούρα” μιας μύτης στα 12 έτη, υπάρχει η πιθανότητα η μύτη να μεγαλώσει ασύμμετρα και στραβά στα επόμενα χρόνια, λόγω του ότι κάποιες ζώνες ανάπτυξης λειτουργούν, ενώ αυτές που αφαιρέθηκαν όχι. Ένας ακόμη λόγος, που αναβάλλουμε τη ρινοπλαστική μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ότι τότε ο υποψήφιος θα είναι πιο ώριμος και περισσότερο ικανός να αποφασίσει αν πράγματι θέλει να αλλάξει τη μύτη του και τι αλλαγές ακριβώς επιθυμεί. Ανώτατο όριο ηλικίας για τη ρινοπλαστική δεν υπάρχει, αρκεί ο υποψήφιος να είναι υγιής και σε καλή γενική κατάσταση.

Τεχνικές μέθοδοι

Ανοικτού τύπου ρινοπλαστική

Στην ανοιχτή ρινοπλαστική οι τομές γίνονται μέσα στη μύτη, αρκετά κοντά στο εξωτερικό μέρος των ρουθουνιών, αλλά και μία εξωτερική τομή στη στυλίδα, δηλαδή το κάθετο μέρος της μύτης που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ρουθούνια.

Μέσα από αυτές τις τομές ο σκελετός της μύτης αποκαλύπτεται και ο χειρουργός έχει άμεση ορατότητα ενώ οι χειρισμοί διόρθωσης του σκελετού διευκολύνονται πολύ.

Στο τέλος της ρινοπλαστικής, γίνονται συρραφές στα σημεία που υπάρχουν οι τομές. Μετά από καιρό, τα σημεία που βρίσκονται μέσα στη μύτη δεν φαίνονται καθόλου. Η τομή στη στυλίδα επουλώνεται συνήθως πολύ καλά με τρόπο που γίνεται εξαιρετικά δυσδιάκριτη αν και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μείνει μία μικρή ουλή, κάτι που αποτελεί συχνά αποτρεπτικό παράγοντα για την ανοικτή ρινοπλαστική.

Κλειστού τύπου ρινοπλαστική

Στην κλειστή ρινοπλαστική συνήθως πραγματοποιούνται περισσότερες τομές απ’ ό,τι στην ανοιχτή αλλά όλες γίνονται στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Μέσω αυτών των τομών, ο χειρουργός διορθώνει το σκελετό της μύτης. Η ορατότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με αυτή της ανοιχτής ρινοπλαστικής και για το λόγο αυτό ο πλαστικός χειρουργός λειτουργεί κυρίως μέσω της ψηλάφησης.

Σύγκριση και επιλογή μεθόδου

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ποια μέθοδος είναι καλύτερη αφού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο χειρουργός είναι αυτός που θα κρίνει αν χρειάζεται ανοιχτή ρινοπλαστική ή κλειστή αναλόγως του είδους του προβλήματος και της πολυπλοκότητας του περιστατικού.

Συνήθως ο χειρουργός θα επιλέξει την ανοιχτή ρινοπλαστική στις περιπτώσεις που πρέπει να φαίνεται καλύτερα ο σκελετός την ώρα της επέμβασης. Αυτό γιατί οι χειρισμοί διόρθωσης του σκελετού διευκολύνονται πολύ ενώ το αποτέλεσμα είναι περισσότερο προβλέψιμο.

Στην κλειστή ρινοπλαστική, ο χειρουργός έχει αρκετές δυνατότητες όσον αφορά στη ράχη της μύτης αλλά λίγες δυνατότητες όσον αφορά το ακρορίνιο, δηλαδή το κάτω της μύτης. Εάν λοιπόν στο ακρορίνιο δεν χρειάζονται χειρισμοί, τότε και μόνο με την κλειστή ρινοπλαστική ο χειρουργός μπορεί να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα.

Στην ανοιχτή ρινοπλαστική, ο πλαστικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να βάλει πολύ περισσότερα ράμματα, να βάλει μοσχεύματα με μεγαλύτερη ευκολία και τέλος, να έχει μία πολύ καλύτερη εικόνα του τελικού αποτελέσματος. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο προβλέψιμο.

Από την άλλη, η ανοιχτή ρινοπλαστική ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο χρόνο αποθεραπείας ενώ η μύτη αργεί πολύ περισσότερο να πάρει το τελικό της σχήμα. Συνήθως όμως και στις δύο περιπτώσεις 10-15 ημέρες αποθεραπείας είναι αρκετές για να παρουσιαστεί κανείς στο περιβάλλον του χωρίς να αντιληφθεί κάποιος ότι έχει κάνει μία επέμβαση στη μύτη.

Αναισθησία

Τόσο η ανοικτή, όσο και η κλειστή ρινοπλαστική μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία και καταστολή ή με γενική αναισθησία.

Διαδικασία προγραμματισμού επέμβασης

Προετοιμασία πριν τη ρινοπλαστική

Η καλή προετοιμασία πριν τη ρινοπλαστική, βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας ασφαλούς χειρουργικής επέμβασης και μιας γρήγορης, άνετης ανάρρωσης.
Πριν την επέμβαση θα πρέπει σίγουρα να έχετε επικοινωνήσει με τον χειρουργό σας. Θα τον ενημερώσετε για το τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε και για τα κίνητρα που σας οδήγησαν στην απόφασή σας. Θα πρέπει επίσης να του δώσετε ένα πλήρες ιστορικό και να τον ενημερώσετε για τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.

Οι συνήθεις οδηγίες που δίνονται πριν το χειρουργείο είναι:

 • Αποφυγή ασπιρίνης και φαρμάκων που μπορεί να την περιέχουν.
 • Αποχή από κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, βοτάνων και ναρκωτικών ουσιών.
 • Λήψη βιταμινών σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
 • Εφαρμογή τοπικής ρινικής αλοιφής εφόσον το συστήσει ο χειρουργός.
 • Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης 48 ώρες πριν το χειρουργείο.
 • Αποφυγή λήψης τροφής και υγρών μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ πριν το χειρουργείο.

Την ημέρα της επέμβασης

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση. Ορισμένα τελικά βήματα που πρέπει να λάβετε, περιλαμβάνουν:

 • Ξεπλύνετε σχολαστικά το πρόσωπό σας με αντιβακτηριακό σαπούνι για την εξάλειψη των βακτηριδίων
 • Μην φάτε ή πιείτε μετά τα μεσάνυχτα πριν τη χειρουργική επέμβαση
 • Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά προϊόντα στο πρόσωπο ή στα μαλλιά
 • Κοιμηθείτε καλά
 • Κανονίστε ποιος θα σας μεταφέρει προς και από την κλινική που θα γίνει η επέμβαση.

Οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν για όλες σχεδόν τις διαδικασίες ρινοπλαστικής. Ωστόσο είναι σημαντικό να συζητήσετε με το χειρουργό σας τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε. Το να αισθάνεσαι σίγουροι για τη διαδικασία είναι εξίσου σημαντικό.

Μετά την επέμβαση

 • Τι να περιμένετε:
  Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μία επιτυχημένη πλαστική μύτης και για την ικανοποίηση του ενδιαφερόμενου είναι οι προσδοκίες του να είναι ρεαλιστικές. Ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι η ρινοπλαστική θα τους μεταμορφώσει ή θα σώσει το γάμο τους ή θα βοηθήσει στη σταδιοδρομία τους. Αυτοί δεν είναι ρεαλιστικοί στόχοι από μία πλαστική επέμβαση. Αυτό που μπορεί να κάνει μία ρινοπλαστική είναι να σας παρέχει μία πιο ελκυστική μύτη, βελτιώνοντας τη μορφή της και εξισορροπώντας τυχόν ασυμμετρίες στο πρόσωπο.
 • Χρόνος ανάρρωσης και επιστροφή στις δραστηριότητες:
  Η ανάρρωσή σας θα χρειαστεί λίγη υπομονή. Ο τυπικός χρόνος αποκατάστασης για τη ρινοπλαστική είναι περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας. Επειδή η πλαστική της μύτης κάνει σημαντικές αλλαγές στο οστούν και στον χόνδρο της μύτης, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να θεραπευτεί και να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, με βάση διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος των χειρουργικών αλλαγών, η ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας και η γενική υγεία του ασθενούς.

Οδηγίες για μετά τη ρινοπλαστική

Μετά το χειρουργείο, ο γιατρός σας θα σας δώσει ορισμένες σημαντικές οδηγίες. Αυτές οι συμβουλές θα συμβάλλουν σε ένα καλό αποτέλεσμα καθώς και στην ελαχιστοποίηση της δυσφορίας κατά την αποκατάσταση:

 • Μείνετε ενυδατωμένοι
 • Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες για να μειώσετε το πρήξιμο
 • Χαλαρώστε και ξεκουραστείτε όσο μπορείτε
 • Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες και την άσκηση
 • Μη «φυσάτε» τη μύτη σας.
 • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ίνες, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
 • Αποφύγετε έντονες εκφράσεις προσώπου.
 • Βουρτσίστε τα δόντια σας απαλά, προκειμένου να περιορίσετε την κίνηση του άνω χείλους.
 • Φορέστε ρούχα που κουμπώνουν μπροστά και αποφύγετε μπλούζες με στενό γιακά και ζιβάγκο.
 • Μη φοράτε γυαλιά ηλίου ή οράσεως για τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό SPF 30.

Κίνδυνοι – Επιπλοκές

Η ρινοπλαστική είναι σε γενικές γραμμές μία ασφαλής επέμβαση αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές.

Για πολλούς ασθενείς, οι πρώτες 24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι το πιο δύσκολο μέρος της ανάρρωσης. Σε αυτό το διάστημα οι ασθενείς μπορεί ακόμα να βιώνουν τις επιπτώσεις της αναισθησίας και μπορεί να εμφανίσουν ήπια δυσφορία. Ο χειρουργός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου. Ορισμένα από τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης της ρινοπλαστικής είναι:

 • Πονοκέφαλοι
 • Πρήξιμο
 • Μώλωπες
 • Ρινορραγία

Δυσμορφίες μικρές ή μεγαλύτερες κάθε είδους μπορεί να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα κακής τεχνικής ή εκτίμησης από μέρους του χειρουργού. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών μπορεί να διορθωθούν σε δεύτερο χρόνο.