Βλεφαροπλαστική
Βασικές πληροφορίες
  • Διάρκεια επέμβασης: 1,5 ώρα
  • Αναισθησία: τοπική
  • Αποθεραπεία: 7-8 ημέρες

Η βλεφαροπλαστική είναι η καταλληλότερη επέμβαση για να επαναφέρουμε στα μάτια τη νεανική και ξεκούραστη όψη που χάνεται με την πάροδο του χρόνου. Παράγοντες όπως η γήρανση, η κληρονομικότητα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το άγχος και το στρές, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, αλλά και οι διαταραχές του θυρεοειδή, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την χαλάρωση των βλεφάρων.

Επεμβαίνοντας στα άνω ή στα κάτω βλέφαρα, ή ακόμα και στα δύο ταυτόχρονα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη γενικότερη εικόνα των ματιών, συμβάλλοντας ακόμα και στην αποκατάσταση προβλημάτων της όρασης.

Ιδανικοί υποψήφιοι για βλεφαροπλαστική

Ιδανικοί υποψήφιοι για βλεφαροπλαστική είναι όσοι αντικρίζουν σημάδια χαλάρωσης στα άνω και κάτω βλέφαρα όπως:

  • Σακούλες στο κάτω βλέφαρο.
  • Χαλάρωση και πλεονάζον δέρμα στο άνω βλέφαρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πτυχώσεις. Οι πτυχώσεις αλλάζουν το σχηματισμό του άνω βλεφάρου, εμποδίζοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, την όραση.
  • Οιδηματώδη ( φουσκωμένα) άνω και κάτω βλέφαρα, λόγω εναποθέσεων λίπους.
  • Χαλάρωση του κάτω βλεφάρου, σε βαθμό που είναι ορατός ο εσωτερικός λευκός ιστός που βρίσκεται κάτω από την ίριδα.

Η επέμβαση

Κατά την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής, ο ιατρός αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα και περιοφθαλμικό λίπος από το άνω ή κάτω βλέφαρο, ενώ αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να επέμβει και στον μύ του άνω βλεφάρου. Η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη, με μέγιστη διάρκεια την 1,5 ώρα.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρων

Κατά τη βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων, ο ιατρός κάνει μια τομή κατά μήκος του βλεφάρου, πάνω στην φυσική πτύχωση του, αφαιρώντας ή επανατοποθετώντας το λίπος, συσφίγγοντας τον μύ και αφαιρώντας το πλεονάζον δέρμα.

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων

Κατά τη βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων, ο ιατρός έχει την επιλογή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, να χρησιμοποιήσει κατά την επέμβαση 2 διαφορετικές τεχνικές, κάνοντας τομή:

  • Στην εσωτερική πλευρά του κάτω βλεφάρου (κατά μήκος του επιπεφυκότα). Αυτή η τεχνική έχει το πλεονέκτημα της μη ύπαρξης εξωτερικών ουλών, όμως ενδείκνυται αυστηρά και μόνο για την αφαίρεση λίπους.
  • Κατά μήκος του κάτω βλεφάρου, 1-2 χιλιοστά κάτω από τις βλεφαρίδες.

Αναισθησία

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής γίνεται, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, είτε με τοπική νάρκωση , είτε με τοπική νάρκωση και μέθη. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί,  θα επιλεχθεί από τον ιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά

Η βλεφαροπλαστική είναι επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ο ασθενής, όμως χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τα πρώτα 24ωρα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η επανέναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων είναι εφικτή σε 7-8 ημέρες. Θα χρειαστούν 5-7 ημέρες για την υποχώρηση του οιδήματος και την απορρόφηση ή αφαίρεση των ραμμάτων, όπου υπάρχουν.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε 2 περίπου μήνες και είναι, με την κατάλληλη φροντίδα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας,  μακροχρόνιο. Παρόλα αυτά είναι αναμενόμενο τα βλέφαρα να συνεχίσουν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ουλές από την βλεφαροπλαστική είναι εξ αρχής ιδιαίτερα διακριτικές και αναμένεται μέσα σε 12 μήνες να είναι σχεδόν αόρατες.

Κόστος βλεφαροπλαστικής

Το κόστος της βλεφαροπλαστικής εξαρτάται από την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος ιατρικών εξετάσεων που θα απαιτηθούν πριν ή μετά την επέμβαση και της φαρμακευτικής αγωγής.

Τι είναι η ανόρθωση βλεφάρων;

Όταν η θέση των άνω βλεφάρων είναι πιο χαμηλά από το φυσιολογικό, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη φυσική φθορά του χρόνου, το σύγχρονο τρόπο ζωής, σε μυασθένεια κτλ., μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές για την ανόρθωση τους. Η αντιμετώπιση της πτώσης του βλεφάρου γίνεται με βλεφαροπλαστική ή άλλες μεθόδους, όπως για παράδειγμα αναίμακτη βλεφαροπλαστική με το fractional laser CO2.

Υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την αναίμακτη βλεφαροπλαστική με to fractional CO2 laser χρησιμοποιείται μόνο αναισθητική κρέμα. Η τεχνική που εφαρμόζεται δεν προκαλεί πόνο ούτε κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και μετά την εφαρμογή.