Βραχιονοπλαστική
Βασικές πληροφορίες
  • Διάρκεια επέμβασης: 1,5-2 ώρες
  • Διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα
  • Αναισθησία: γενική
  • Αποθεραπεία: 2 εβδομάδες

Η βραχιονοπλαστική είναι μια επέμβαση ανόρθωσης του βραχίονα και εστιάζει στη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος , της αφαίρεσης του λίπους και την αποκατάσταση της σφριγηλότητας στην περιοχή των μπράτσων

Τα μπράτσα όσο περνούν τα χρόνια ή μετά από μεγάλη απώλεια βάρους έχουν την τάση να χαλαρώνουν. Ο ιατρός χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να απομακρύνει το περιττό δέρμα και λίπος, με σκοπό να σας προσφέρει πιο σφιχτά και καλλίγραμμα μπράτσα.

Ιδανικοί υποψήφιοι για βραχιονοπλαστική

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για την βραχιονοπλαστική είναι άτομα που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χαλάρωσης στα μπράτσα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω γήρανσης, είτε λόγω μεγάλης απώλειας βάρους που προέκυψε μετά από δίαιτα και άσκηση ή κάποια χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας.

Η βραχιονοπλαστική δεν ενδείκνυται σε άτομα με παχυσαρκία και σε άτομα που βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία απώλειας βάρους, καθώς το αποτέλεσμα της δεν μπορεί να διατηρηθεί σταθερό.

Η επέμβαση

Κατά την επέμβαση της βραχιονοπλαστικής, ο ιατρός αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί και λιποαναρρόφηση. Η διαδικασία διαρκεί 1,5-2 ώρες.

Τεχνικές βραχιονοπλαστικής

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος χαλάρωσης και τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 3 διαφορετικές τεχνικές:

  • Με μια μικρού μεγέθους καμπυλωτή τομή στην περιοχή της μασχάλης. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδανική για ασθενείς με μικρό ποσοστό χαλάρωσης.
  • Με μια τομή κατά μήκος του πίσω μέρους του μπράτσου, η οποία επεκτείνεται από τη μασχάλη μέχρι τον αγκώνα.
  • Με μια τομή κατά μήκος του εσωτερικού μέρους του μπράτσου, η οποία επεκτείνεται από τη μασχάλη μέχρι τον αγκώνα.

Αναισθησία

Η βραχιονοπλαστική γίνεται, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, είτε με τοπική νάρκωση και μέθη, είτε με γενική αναισθησία. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί,  θα επιλεχθεί από τον ιατρό σε συνεργασία με έναν αναισθησιολόγο, με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση της βραχιονοπλαστικής, είναι πιθανό να τοποθετηθούν παροχετεύσεις, οι οποίες αφαιρούνται μετά από  24 ώρες.

Για τις πρώτες 3 εβδομάδες είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής περίδεσης καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας για την προστασία των βραχιόνων, ενώ για τις επόμενες 3 εβδομάδες συνίσταται η χρήση της ελαστικής περίδεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία

Το αποτέλεσμα της βραχιονοπλαστικής είναι ορατό άμεσα και ο βραχίονας αναμένεται να αποκτήσει την τελική του όψη μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα στην πρώτη εβδομάδα, ενώ μπορούν να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε 2 εβδομάδες από την επέμβαση.

Οι ουλές είναι αρκετά εμφανείς τους πρώτους 3 μήνες, προοδευτικά και με την κατάλληλη φροντίδα εξασθενούν, αλλά δεν εξαλείφονται ποτέ πλήρως.

Αν δε μεσολαβήσουν αυξομειώσεις βάρους, το αποτέλεσμα της βραχιονοπλαστικής μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Κόστος βραχιονοπλαστικής

Το κόστος της βραχιονοπλαστικής εξαρτάται από την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος της νοσηλείας, τυχόν ιατρικών εξετάσεων που θα απαιτηθούν πριν ή μετά την επέμβαση και της φαρμακευτικής αγωγής.