Ανόρθωση-Λαιμού
Βασικές πληροφορίες
  • Διάρκεια επέμβασης: 2-3 ώρες
  • Διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα
  • Αναισθησία: γενική ή τοπική
  • Αποθεραπεία: 10-15 ημέρες

Ο λαιμός αποτελεί ένα από τα πιο εκτεθειμένα και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ευπαθή σημεία του σώματος, όσον αφορά την επίδραση του χρόνου. Γι αυτό, η χαλάρωση και οι ρυτίδες μπορούν να εμφανιστούν από πολύ νωρίς. Σε αυτό συμβάλλουν, η ηλιακή έκθεση οι αυξομειώσεις βάρους, η προδιάθεση και φυσικά η βαρύτητα.

Η ανόρθωση λαιμού ή αλλιώς λίφτινγκ λαιμού, βελτιώνει σημαντικά την όψη των ορατών σημαδιών της γήρανσης στον λαιμό και το περίγραμμα του προσώπου. Κάνοντας ανόρθωση λαιμού, δημιουργείται ένα ομοιόμορφο περίγραμμα προσώπου, ιδιαίτερα στην περιοχή της κάτω γνάθου.

Εκτεταμένο και μικρής έκτασης λίφτινγκ λαιμού

Η ανόρθωση λαιμού επεμβαίνει αποκαθιστώντας το δέρμα στην περιοχή του λαιμού, το οποίο είναι εκ γενετής πολύ λεπτό και ελαστικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες κινητικές ανάγκες της περιοχής λαιμού – κεφαλιού.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της χαλάρωσης, το λίφτινγκ λαιμού μπορεί να είναι εστιασμένο σε μικρότερο ή πιο εκτεταμένο σημείο. Ένα εκτεταμένο λίφτινγκ λαιμού μπορεί να συνδυαστεί με λίφτινγκ προσώπου και να συνοδεύεται από λιποαναρρόφηση στην περιοχή κάτω από το πηγούνι.

Ιδανικοί υποψήφιοι για ανόρθωση λαιμού

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για ανόρθωση λαιμού είναι όσοι αντικρίζουν σημάδια γήρανσης όπως:

  • Εναποθέσεις λίπους στο πηγούνι, το επονομαζόμενο «διπλοσάγονο» ή «προγούλι».
  • Χαλάρωση που έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να παρουσιάζει πτυχώσεις κατά την κίνηση του λαιμού.
  • Χαλάρωση των μυών του λαιμού που έχει ως αποτέλεσμα να εξέχουν κατά την κίνηση του λαιμού.

Η επέμβαση

Κατά την διάρκεια της επέμβασης του λίφτινγκ λαιμού μέσω τομών που είναι καλά κρυμμένες , γίνετε ανακατανομή των ιστών της περιοχής ώστε να αποκατασταθεί η σφριγηλότητα του δέρματος και του περιγράμματος του προσώπου. Γίνεται επανασυρραφή του μυός του πλατύσματος καθώς και αφαίρεση του περριτού δέρματος ώστε να υπάρχει μεγάλη διάρκεια του αποτελέσματος. Η ανόρθωση λαιμού επιτυγχάνεται μέσω τομών που τοποθετούνται στο περίγραμμα του αυτιού και ανάλογα με την έκταση της επέμβασης μπορεί να φτάσουν έως και τον λοβό. Τομές μπορούν να τοποθετηθούν και στο περίγραμμα του τριχωτού της κεφαλής, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει μια μικρή τομή κάτω από το πηγούνι.

Αναισθησία

Η επέμβαση του λίφτινγκ λαιμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία ή με τοπική αναισθησία και μέθη. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, θα επιλεχθεί από τον ιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή, με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά

Μετά το πέρας της επέμβασης της ανόρθωσης λαιμού, τοποθετείται ένας ειδικός ελαστικός επίδεσμος, που είναι απαραίτητος το πρώτο 24ωρο για την καταπολέμηση του οιδήματος. Επιπλέον, είναι πιθανή η τοποθέτηση παροχετεύσεων στις τομές, οι οποίες παραμένουν έως και δύο μέρες στον ασθενή.

Συνίσταται ο ασθενής τις πρώτες ημέρες, όταν είναι ξαπλωμένος, να κρατάει το κεφάλι του ψηλά, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο μαξιλάρι και να αποφεύγει τις μεγάλες στροφικές κινήσεις και κάμψεις του λαιμού.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία

Ο ασθενής, μετά την ανόρθωση λαιμού, μπορεί από την επόμενη ημέρα να κάνει καθημερινές δραστηριότητες, όπως το λούσιμο. Θα χρειαστούν 10-15 ημέρες για την υποχώρηση του οιδήματος και την απορρόφηση ή και αφαίρεση των ραμμάτων, όπου υπάρχουν. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε μερικούς μήνες, οπότε έχουν σβήσει και οι ουλές, και διαρκεί με την κατάλληλη φροντίδα για 10-15 χρόνια.

Κόστος ανόρθωσης λαιμού

Το κόστος της ανόρθωσης λαιμού εξαρτάται από το εύρος της περιοχής στην οποία θα επέμβει ο ιατρός και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος της νοσηλείας, τυχόν ιατρικών εξετάσεων που θα απαιτηθούν πριν ή μετά την επέμβαση και της φαρμακευτικής αγωγής.