Ακανθοκυτταρικό-Καρκίνωμα
Βασικές πληροφορίες
  • Διάρκεια νοσηλείας: όχι
  • Αναισθησία: τοπική

Το ΑΚΚ αποτελεί, μετά το βασικοκυτταρικό, το δεύτερο πιο διαδεδομένο τύπο καρκίνου του δέρματος. Καθώς το ΑΚΚ καρκίνωμα σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, τα αυτιά, το λαιμό και τα χέρια, ενώ μπορεί να ξεκινήσει ως ακτινική κεράτωση ή ακτινική χειλίτιδα.

Οι προδιαθεσικοί  παράγοντες

  • Ο ανοικτός τύπος του δέρματος
  • Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα ηλιακά εγκαύματα, η χρήση σολάριουμ
  • Η γήρανση, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η μόλυνση απο ιό HPV καθώς και η επαγγελματική έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες
  • Παλαιές εγκαυματικές ουλές, ασταθείς ουλές ή κατακλίσεις

Πρόληψη

  • καθημερινή και συστηματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία., η χρήση αντηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων και η αποφυγή χρήσης solarium.
  • ελέγχος του σώματος για οποιοδήποτε νέο σημάδι, αλλαγή ή αλλοίωση εμφανίζεται στο σώμα με αυτοεξέταση ή εξειδικευμένο ιατρόΔιάγνωση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος

Εμφάνιση

Το ΑΚΚ καρκίνωμα εκδηλώνεται συνήθως ως όγκος του δέρματος που συχνά έχει έλκος (ανοικτή πληγή). Άλλες φορές μοιάζει με κρεατοελιές ερυθρωπές που εμφανίστηκαν τα τελευταία έτη.

Διάγνωση

Η βιοψία είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

Σε προχωρημένα καρκινώματα  υπάρχει ο κίνδυνος ύπαρξης λεμφαδενικών ή και απομακρυσμένων μεταστάσεων. Τότε θα χρειαστεί να γίνουν και αξονικές τομογραφίες των ύποπτων περιοχών.

Θεραπεία

Η Θεραπευτική αντιμετώπιση του ΑΚΚ είναι κατεξοχήν η χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια. Όταν αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου για υποτροπή όπως η μύτη, τα αυτιά και τα χείλη, η εκτομή πρέπει να γίνεται σε μεγαλύτερα όρια. Τα ελλείμματα που δημιουργούνται μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες τεχνικές και να αφήσουν το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας η ακτινοθεραπεία είναι μία εναλλακτική λύση με αξιόλογη αποτελεσματικότητα

Μετά τη θεραπεία

Οι ασθενείς με ΑΚΚ επειδή εμφανίζουν υψηλό ποσοστό υποτροπής πρέπει να ελέγχονται αρχικά ανά 3μηνο και συνεχίσουν να ελέγχουν το σώμα τους για αλλαγές, νέα σημάδια ή αλλοιώσεις, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουν την έκθεση στις ακτίνες UV.