Αυξητική Στήθους Θεσσαλονίκη
Βασικές πληροφορίες
  • Διάρκεια επέμβασης: 1,5-2 ώρες
  • Διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα
  • Αναισθησία: γενική
  • Αποθεραπεία: μερικές ημέρες

Η αυξητική στήθους (πλαστική στήθους) αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής κατά την οποία επιτυγχάνεται η αύξηση του μεγέθους του στήθους και η βελτίωση του σχήματός του. Η αυξητική στήθους πραγματοποιείται με τη χρήση εμφυτευμάτων και απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που θέλει να βελτιώσει το σχήμα ή το μέγεθος του στήθους της για οποιονδήποτε λόγο.

Ιδανικοί υποψήφιοι για αυξητική στήθους

Το στήθος θεωρείται ανέκαθεν ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα θηλυκότητας. Έτσι, γυναίκες που δεν έχουν το ιδανικό μέγεθος ή σχήμα στήθους, μπορεί να αισθάνονται λιγότερη αυτοπεποίθηση για το σώμα τους ή και να έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι ελκυστικές σεξουαλικά. Πλέον όμως κάθε γυναίκα μπορεί εύκολα να αποκτήσει το στήθος που πάντα επιθυμούσε και να ενισχύσει την ψυχολογία της.

Είναι αρκετά εντυπωσιακό το πόσο η συμπεριφορά, η αυτοεκτίμηση, ακόμα και οι προσωπικές σχέσεις μιας γυναίκας μπορούν να βελτιωθούν μετά από την πλαστική στήθους. Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή επίσης αποτελούν τις ιδανικές υποψήφιες αυξητικής στήθους ενώ μπορεί επίσης να αφορά και γυναίκες που έχουν κάποια ασυμμετρία στο μέγεθος των μαστών τους ή θέλουν να αποκαταστήσουν τον όγκο και το σχήμα του στήθους τους ύστερα από απώλεια βάρους ή εγκυμοσύνη.

Πλαστική Στήθους: Προετοιμασία

Το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να συζητήσετε με τον πλαστικό χειρούργο προκειμένου να καταλήξετε στις προτιμήσεις σας για το μέγεθος, την αίσθηση και την εμφάνιση του στήθους σας. Το ιδανικό εμφύτευμα θα σας προσφέρει την αύξηση του μεγέθους του στήθους που επιθυμείτε χωρίς να χάνεται η φυσική αίσθησή του. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σε αυτό και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον ιδανικό τύπο εμφυτεύματος και χειρουργικής τεχνικής.

Στα πρώτα σας ραντεβού, ο πλαστικός χειρουργός θα αξιολογήσει επίσης το ιατρικό σας ιστορικό και την υγεία σας ενώ στη συνέχεια, ενδέχεται να σας ζητηθούν τα εξής:

  • Εξέταση αίματος
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων ή προσαρμογή φαρμάκων που λαμβάνετε ήδη
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Αποφυγή λήψης ασπιρίνης και ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Διακοπή κατανάλωσης οινοπνευματωδών και ναρκωτικών ουσιών

Ο πλαστικός χειρουργός θα διαπιστώσει επίσης αν απαιτείται μαστογραφία πριν από την επέμβαση.

Διαδικασία

Η μέθοδος εισαγωγής και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων αυξητικής στήθους, εξαρτάται ανά περίπτωση και από την ανατομία της κάθε γυναίκας. Συνήθως πραγματοποιείται μία μικρή τομή στο κάτω μέρος του στήθους ή στη μασχάλη ή γύρω από τη θηλή. Οι τομές γίνονται σε αυτά τα σημεία για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ορατές. Συνολικά η επέμβαση δεν ξεπερνά τις 2 ώρες.

Αναισθησία

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η αυξητική στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως επιβάλλεται γενική αναισθησία.

Ενθέματα Σιλικόνης

Τα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι γεμάτα με γέλη σιλικόνης τελευταίας γενιάς. Το τζελ αυτό δίνει την αίσθηση του φυσικού μαστού.

Το ένθεμα μπορεί να είναι στρογγυλό ή σταγονοειδές, να έχει μέτρια ή υψηλή προβολή. Το ιδανικό ένθεμα θα αποφασιστεί ύστερα από μετρήσεις των αναλογιών της γυναίκας, πάντα ανάλογα με τις επιθυμίες της και σε συνεννόηση με τον πλαστικό χειρούργο.

Υπάρχουν επίσης και τα ενθέματα φυσιολογικού ορού τα οποία είναι γεμάτα με αποστειρωμένο αλατόνερο και γεμίζονται μετά την εισαγωγή του εμφυτεύματος στο σώμα. Έχουν λίγο πιο σφιχτή υφή και σε περίπτωση διαρροής, το εμφύτευμα θα καταστραφεί και το σώμα θα απορροφήσει φυσικά το υγρό.

Χρησιμοποιούνται πάντα ενθέματα πολύ υψηλής ποιότητας, με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας, τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και ασφαλή.

Τεχνικές

Η αυξητική στήθους μπορεί να ολοκληρωθεί με τομή που γίνεται στο κάτω μέρος του μαστού (υπομάστια) , γύρω από τη θηλή (περιθηλαία) ή απο τη μασχάλη (μασχαλιαία).

Με τη μέθοδο της υπομάστιας τομής, δίνεται η δυνατότητα για εφαρμογή της τεχνικής no touch-dual plane, η οποία βάσει ερευνών είναι η ασφαλέστερη όσον αφορά σε ενδεχόμενο επιπλοκών ή μόλυνσης των ενθεμάτων, ρικνωτικής κάψας και ALCL. Η τομή στο σημείο αυτό είναι πολύ διακριτική με γρήγορη επούλωση ενώ έπειτα από 6 μήνες η ουλή είναι πολύ δύσκολα ορατή.

Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός γνωρίζει όλες τις τεχνικές και θα βρει την κατάλληλη για τον εκάστοτε ασθενή καθώς και το σωστό ένθεμα ανάλογα με το σωματότυπό και το επιθυμητό σχήμα στήθους. Γενικά τα στρογγυλά ενθέματα έχουν ως αποτέλεσμα πιο έντονο ντεκολτέ ενώ τα ανατομικά ενθέματα έχουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυξητικής στήθους, συνήθως στις πολύ αδύνατες γυναίκες, ενδείκνυται τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από το μυ, για καλύτερη κάλυψη και πιο φυσικό σχήμα. Σε άλλες περιπτώσεις συνιστάται η τοποθέτηση των ενθεμάτων πάνω από το μυ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση των μαστών προς το κέντρο.

Κίνδυνοι

Τα σύγχρονα ενθέματα είναι ιδιαίτερα ασφαλή ενώ κατά την πλαστική στήθους χρησιμοποιούνται πάντα υψηλής ποιότητας ενθέματα, που έχουν όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας. Ωστόσο στους πιθανούς κινδύνους της αυξητικής στήθους περιλαμβάνεται το φαινόμενο της δημιουργίας ρικνωτικής κάψας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ρήξη του ενθέματος, τραυματισμός ή ορατός κυματισμός του ενθέματος, αιμάτωμα ή φλεγμονή καθώς και ορατή ουλή. Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται και θα συζητηθούν ενδελεχώς κατά την εξέταση σας στο ιατρείο.

Ανάρρωση και αποτελέσματα

Καθώς αναμένετε τα αποτελέσματα της επέμβασης, κρατήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές.

Η πλαστική στήθους μπορεί να αλλάξει το μέγεθος και το σχήμα του στήθους σας και ακόμα και να βελτιώσει την εικόνα του σώματος και την αυτοπεποίθησή σας. Να θυμάστε όμως ότι το στήθος σας θα εξακολουθήσει να “γερνά” παρά την επέμβαση ενώ η αύξηση ή η απώλεια σωματικού βάρους ενδέχεται να αλλάξουν την όψη του. Μετά το πέρας της επέμβασης, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι. Συνήθως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ενόχληση και αν υπάρχει αντιμετωπίζεται με αναλγητική αγωγή.

Θα είστε έτοιμη να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 3-4 μέρες μετά την επέμβαση. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε όλες τις δραστηριότητες για τις πρώτες μέρες. Μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστική μετά από περίπου 6 εβδομάδες, ενώ τον πρώτο μήνα θα πρέπει να φοράτε ειδικό σουτιέν.

Είναι ασφαλή τα ενθέματα σιλικόνης;

Τα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών. Η τεχνολογία στα ενθέματα έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο διαρροής μορίων σιλικόνης έξω από το περίβλημα του ενθέματος ενώ έχουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικές καταπονήσεις και αντέχουν στο χρόνο. Χρησιμοποιούμε πάντοτε ενθέματα πολύ υψηλής ποιότητας και με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας για να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καθώς όμως έχουμε να κάνουμε με ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστεί αλλαγή των ενθεμάτων αν παρουσιαστεί το φαινόμενο της δημιουργίας ρικνωτικής κάψας, που σημαίνει ότι το σώμα αντιμετωπίζει το ένθεμα ως “ξένο” και δεν το δέχεται. Φυσικά όμως, ο ακτινολογικός έλεγχος του μαστού μετά από επέμβαση αυξητικής στήθους είναι απολύτως δυνατός και κάθε περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής ενός εμφυτεύματος;

Το εμφύτευμα αναμένεται να διαρκέσει εφ’ όρου ζωής, εφόσον δεν εμφανίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυξητικής στήθους, η γυναίκες ζουν όλη τους τη ζωή με τα αρχικά τους εμφυτεύματα και δεν χρειάζονται καμία επιπλέον πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Η αυξητική στήθους μπορεί να επηρεάσει την εξέταση της μαστογραφίας;

Οι γυναίκες που φέρουν ενθέματα σιλικόνης θα πρέπει, όπως όλες οι γυναίκες, να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία, ανεξάρτητα της τοποθέτησης των ενθεμάτων. Τα ενθέματα δεν προκαλούν εμπόδιο στη διερεύνηση με ακτινογραφίες, όμως ο ακτινολόγος θα πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη των ενθεμάτων, για να μπορέσει να κάνει τις κατάλληλες λήψεις. Η ολοκληρωμένη εξέταση των μαστών γίνεται με συνδυασμό μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος.

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο μέγεθος;

Για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου μεγέθους ενθέματος και τη σωστή αύξηση του μεγέθους του στήθους στο κατάλληλο νούμερο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο σωματότυπος της κάθε γυναίκας. Έτσι, η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού στην πλαστική στήθους είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Βλέποντας φωτογραφίες που γράφουν τι όγκου ένθεμα έχει τοποθετηθεί στην κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να επιλέξετε το δικό σας γιατί έχουν σημασία αρκετοί παράγοντες όπως η διάμετρος της βάσης του θώρακα, η απόσταση των μαστών μεταξύ τους, η ελαστικότητα του δέρματος, η θέση της θηλής κλπ.. Έτσι η επιλογή μεγέθους μαστού θα πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον πλαστικό χειρουργό.

Είναι καλύτερα τα ανατομικά ή τα στρογγυλά ενθέματα ;

Οι δύο κύριες κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα ενθέματα όσον αφορά το σχήμα τους είναι τα σταγονοειδή ή ανατομικά ενθέματα και τα στρογγυλά ενθέματα. Καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη. Για κάποια άτομα είναι καταλληλότερα τα στρογγυλά ενθέματα και για κάποια άλλα τα σταγονοειδή. Ποιο είναι καλύτερο σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το αφήνει κανείς στην κρίση του πλαστικού χειρουργού του.

Η επέμβαση της αυξητικής στήθους μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό;

Ύστερα από κάποια επέμβαση αυξητικής στήθους, ο θηλασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα ενθέματα δεν επηρεάζουν το θηλασμό, καθώς δεν διακόπτεται η πορεία των γαλακτοφόρων αδένων. Το ένθεμα μπαίνει πίσω από τον αδένα ή ακόμη και πίσω από τον μυ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αδένα.

Θα πρέπει να χάσω βάρος πριν κάνω αυξητική μαστών ;

Δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος πριν κάνετε αυξητική μαστών. Αν όμως θέλετε να χάσετε βάρος ούτως ή άλλως, καλό είναι να το κάνετε πριν προχωρήσετε στην επέμβαση. Αυτό γιατί συνιστάται να είστε στο ιδανικό σας βάρος πριν την πλαστική ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ακριβώς το μέγεθος των ενθεμάτων.

Κάνοντας αυξητική μαστών το στήθος μου θα φαίνεται φυσικό;

Η επίτευξη ενός φυσικού αποτελέσματος είναι απόλυτα εφικτή. Εξαρτάται όμως από αρκετούς παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Τέτοιους παράγοντες αποτελούν η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, η ανατομία του σώματος της γυναίκας καθώς και το βάρος της, το είδος του ενθέματος, το σχήμα και το μέγεθός του. Ανάλογα με τους στόχους σας, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ώστε να έχετε το φυσικότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιες άλλες επεμβάσεις γίνονται στο στήθος ;

Η αυξητική στήθους (πλαστική στήθους) αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής κατά την οποία επιτυγχάνεται η αύξηση του μεγέθους του στήθους και η βελτίωση του σχήματός του. Η αυξητική στήθους πραγματοποιείται με τη χρήση εμφυτευμάτων και απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που θέλει να βελτιώσει το σχήμα ή το μέγεθος του στήθους της για οποιονδήποτε λόγο. Η αυξητική μαστών είναι από τις πιο δημοφιλείς κοσμητικές επεμβάσεις. Ωστόσο υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες ζητείται μειωτική ή ανόρθωση στήθους. Η ανόρθωση στήθους ή μαστοπηξία είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αλλαγή στο σχήμα του στήθους και η ανόρθωσή του συγχρόνως. Κατά την διάρκεια της επέμβασης το στήθος διαμορφώνεται ώστε η θηλή να βρεθεί σε πιο εμφανή και υψηλή θέση. Η περίσσια του δέρματος αφαιρείται από την κάτω και πλάγια πλευρά του στήθους. Η μειωτική στήθους πραγματοποιείται με τεχνική παρόμοια της ανόρθωσης. Μαζί με τη μείωση επιτυγχάνεται η ανόρθωση και ένα ομορφότερο σχήμα των μαστών.