Χειρουργική Άκρας Χειρός Θεσσαλονίκη Χειρουργική Άκρας Χειρός Θεσσαλονίκη
Χρόνος15’ - 2 ώρες
Επίπεδο ΠόνουΜικρό
Διάρκεια αποτελέσματοςΜόνιμο
ΤεχνικήΑνάλογα το πρόβλημα
ΑναισθησίαΤοπική αναισθησία / Ενσυνείδητη αναισθησία (Μέθη)
Κόστος€ € €
Διάρκεια αποθεραπείας2-4 εβδομάδες

Τα χέρια και ιδιαίτερα η άκρα χείρα (καρπός, παλάμη, δάχτυλα) είναι αναντίρρητα από τα πιο δραστήρια σημεία του ανθρώπινου σώματος. Το σύνολο των καθημερινών ανθρώπινων δραστηριοτήτων πραγματοποιείται μέσω των χεριών. Το μαγείρεμα, η σίτιση, το μπάνιο, το ντύσιμο, η οδήγηση, το κουβάλημα και άλλα πολλά! Παράλληλα, τα χέρια πρωταγωνιστούν σε αρκετά επαγγέλματα, από παραδοσιακά χειρωνακτικά μέχρι και σύγχρονα που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω υπολογιστή, με αποτέλεσμα την καταπόνηση τους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατυχημάτων, όπως τροχαία και πτώσεις, ο τραυματισμός των χεριών είναι πολύ συχνός, καθώς χρησιμοποιούνται ασυνείδητα ως ασπίδα προφύλαξης. Η καταπόνηση της άκρας χειρός είναι δεδομένη από την καθημερινή και σχεδόν 24ωρη λειτουργία της, με συνακόλουθο συχνούς τραυματισμούς, σύνδρομα και ασθένειες. Εξαιτίας αυτής της ποικιλότητας και της πολυπλοκότητας των παθήσεων που προκύπτουν, η χειρουργική της άκρας χειρός εξελίσσεται σε μια ανεξάρτητη κατηγορία ιατρικής εξειδίκευσης.

Επεμβάσεις χειρουργικής άκρας χειρός

Η χειρουργική άκρας χειρός επεμβαίνει κατά κανόνα στην περιοχή της παλάμης, του καρπού και των δακτύλων θεραπεύοντας, διορθώνοντας τις βλάβες και ανακουφίζοντας τον πόνο. Οι επεμβάσεις άκρας χειρός είναι συνήθως μικρής διάρκειας, από 15 λεπτά έως 2 ώρες.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την πάθηση της άκρας χειρός που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για πίεση του μέσου νεύρου, το οποίο νευρώνει όλα τα δάχτυλα εκτός του μικρού και βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνος του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και μέρους του παράμεσου δακτύλου. Η χειρουργική άκρας χειρός για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα πραγματοποιείται με μία τομή κατά μήκος του καρπού και της παλάμης.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την άκρα χείρα.. Μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό (κάταγμα ή ρήξη συνδέσμων), χρόνια καταπόνηση ή ρευματοειδή αρθρίτιδα και εντοπίζεται σε μια ή και περισσότερες από τις αρθρώσεις της άκρας χειρός. Ο ασθενής που πάσχει από αρθρίτιδα βιώνει οξύ πόνο και αγκύλωση, καθώς ο χόνδρος καταστρέφεται σταδιακά εξαιτίας της τριβής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχουν φλεγμονές.

Άλλες παθήσεις που θεραπεύονται μέσω χειρουργικής άκρας χειρός

Η χειρουργική άκρας χειρός θεραπεύει τόσο ευρύ φάσμα παθήσεων, που η απαρίθμηση τους δύναται να απασχολεί τόμους ιατρικών βιβλίων. Ενδεικτικά, μερικές από τις συνηθέστερες παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης είναι:

  • Η ρίκνωση της παλαμιαίας απονευρώσεως (νόσος του Dupuytren)
  • Η σφυροδακτυλία (mallet finger)
  • Το σύνδρομο ωλένιου νεύρου
  • Η τενοντίτιδα των δακτύλων (trigger finger)
  • Η τενοντίτιδα του αγκώνα (tennis and golf elbow)
  • Τραυματισμοί τενόντων αγγείων και οστών.
  • Ελλειμμα μαλακών μορίων από τραυματισμό.

Χειρουργική εκ γενετής ανωμαλιών της άκρας χειρός

Μια ακόμα σημαντική εξειδίκευση της χειρουργικής άκρας χειρός είναι οι εκ γενετής ανωμαλίες. Συνηθέστερες εκ γενετής παθήσεις αποτελούν η συνδακτυλία (το παιδί γεννιέται με ενωμένα 2 ή περισσότερα δάχτυλα ή με νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάχτυλα) και η πολυδακτυλία (το παιδί γεννιέται με επιπλέον δάχτυλα). Στις εκ γενετής ανωμαλίες, η επέμβαση μπορεί να είναι αρκετά απλή έως και εξαιρετικά πολύπλοκη, ανάλογα με τα μέρη που εμπλέκονται στην βλάβη. Εάν η βλάβη περιορίζεται στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς, χαρακτηρίζεται ως ευκολότερη επεμβατική διαδικασία πιο, σε αντίθεση με την περίπτωση που στη χειρουργική εξίσωση εμπλέκονται οστά. Η χειρουργική άκρας χειρός σε εκ γενετής ανωμαλίες συνήθως πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 χρονών.

Αναισθησία

Η πλειονότητα των επεμβάσεων χειρουργικής άκρας χειρός, ανάλογα με την αιτία της βλάβης, το βαθμό της αλλοίωσης και την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, πραγματοποιείται με  χρήση τοπικής ή μερικής νάρκωσης όλου του χεριού (στελεχιαία νάρκωση). Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν πολύπλοκες επεμβάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας και εκ γενετής ανωμαλιών, όπου ενδέχεται να απαιτείται ολική νάρκωση. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, θα επιλεχθεί από τον γιατρό σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση της άκρας χειρός είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής περίδεσης και σε μερικές περιπτώσεις η ακινητοποίηση του καρπού και της παλάμης με γύψο.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία

Μετά την επέμβαση της άκρας χειρός είναι βέβαιο ότι ο ασθενής θα χρειαστεί βοήθεια για την τέλεση καθημερινών χειρωνακτικών δραστηριοτήτων του μέχρι το τέλος της αποθεραπείας, η οποία συνήθως διαρκεί από 10 ημέρες έως 1 μήνα. Το αποτέλεσμα της χειρουργικής άκρας χειρός εξαρτάται άρρηκτα από τη συνέπεια του ασθενούς στην τήρηση των οδηγιών του γιατρού κατά την αποθεραπεία, όπως και την αλλαγή των συνηθειών που επιβαρύνουν την άκρα χείρα, όπως για παράδειγμα η καταπόνηση από βάρη. Ανάλογα με την πάθηση, η πλήρης λειτουργικότητα του χεριού μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να αποκατασταθεί πλήρως.

Κόστος χειρουργικής άκρας χειρός

Το κόστος της χειρουργικής άκρας χειρός εξαρτάται από την πάθηση και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, η οποία βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το κόστος της νοσηλείας, της φαρμακευτικής αγωγής και των ιατρικών εξετάσεων που μπορεί να κριθούν απαραίτητες πριν ή μετά την επέμβαση.
Μπορείτε να ζητήσετε μία προσφορά από την φόρμα επικοινωνίας πατώντας το παρακάτω κουμπί!

| Ζητήστε ενδεικτικό κόστος


Σχετικά άρθρα