Χειρουργική Άκρας Χειρός
Βασικές πληροφορίες
  • Αναισθησία: τοπική
  • Αποθεραπεία: 10-30 ημέρες

Τα χέρια και ιδιαίτερα η άκρα χείρα (καρπός, παλάμη, δάχτυλα) είναι αναμφισβήτητα τα πιο δραστήρια σημεία του ανθρώπινου σώματος. Όλες οι καθημερινές και απαραίτητες ανθρώπινες δραστηριότητες γίνονται μέσω των χεριών: μαγείρεμα και σίτιση, μπάνιο, ντύσιμο, οδήγηση, κουβάλημα, επικοινωνία, κ.ά.

Ταυτόχρονα, τα χέρια πρωταγωνιστούν σε αρκετά επαγγέλματα, από παραδοσιακά χειρωνακτικά μέχρι και σύγχρονα που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω υπολογιστή, με αποτέλεσμα την καταπόνηση τους.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις ατυχημάτων, όπως τροχαία και πτώσεις, ο τραυματισμός των χεριών είναι πολύ συχνός, καθώς τα χέρια χρησιμοποιούνται ασυνείδητα ως ασπίδα προφύλαξης από κίνδυνο.

Η καταπόνηση της άκρας χειρός είναι δεδομένη από την καθημερινή και σχεδόν 24ωρη λειτουργία της, με συνακόλουθο συχνούς τραυματισμούς, σύνδρομα και ασθένειες. Εξαιτίας αυτής της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας των παθήσεων που προκύπτουν στην άκρα χείρα, η χειρουργική της άκρας χειρός εξελίσσεται σε μια ανεξάρτητη κατηγορία ιατρικής εξειδίκευσης.

Επεμβάσεις χειρουργικής άκρας χειρός

Η χειρουργική άκρας χειρός επεμβαίνει στην περιοχή της παλάμης, του καρπού και των δακτύλων θεραπεύοντας, διορθώνοντας τις βλάβες και ανακουφίζοντας τον πόνο. Οι επεμβάσεις άκρας χειρός είναι συνήθως μικρής διάρκειας, διαρκώντας από 15 λεπτά έως 2 ώρες.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την πάθηση της άκρας χειρός που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για πίεση του μέσου νεύρου, το οποίο νευρώνει όλα τα δάχτυλα εκτός του μικρού και βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνος του αντίχειρα, δείκτη, μέσου και μέρους του παράμεσου δαχτύλου.

Η χειρουργική άκρας χειρός για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα γίνεται με μία τομή  κατά μήκος του καρπού και της παλάμης.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει την άκρα χείρα.. Μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό(κάταγμα ή ρήξη συνδέσμων), χρόνια καταπόνηση ή ρευματοειδή αρθρίτιδα και εντοπίζεται σε μια ή περισσότερες από τις αρθρώσεις της άκρας χειρός.

Ο ασθενής με αρθρίτιδα βιώνει οξύ πόνο και αγκύλωση, καθώς ο χόνδρος καταστρέφεται σταδιακά εξαιτίας της τριβής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχουν φλεγμονές.

Άλλες παθήσεις που θεραπεύονται μέσω χειρουργικής άκρας χειρός

Η χειρουργική άκρας χειρός θεραπεύει τόσο ευρύ φάσμα παθήσεων, που είναι η απαρίθμηση τους καλύπτει τόμους ιατρικών βιβλίων. Ενδεικτικά, μερικές από τις συνηθέστερες παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης είναι:

  • Η ρίκνωση της παλαμιαίας απονευρώσεως (νόσος του Dupuytren)
  • Η σφυροδακτυλία (mallet finger)
  • Το σύνδρομο ωλένιου νεύρου
  • Η τενοντίτιδα των δακτύλων (trigger finger)
  • Η τενοντίτιδα του αγκώνα (tennis and golf elbow)
  • Τραυματισμοί τενόντων αγγείων και οστών.
  • Έλλειμα μαλακών μορίων από τραυματισμό.

Χειρουργική εκ γενετής ανωμαλιών της άκρας χειρός

Μια ακόμα σημαντική εξειδίκευση της χειρουργικής άκρας χειρός είναι οι εκ γενετής ανωμαλίες. Συνηθέστερες εκ γενετής παθήσεις αποτελούν η συνδακτυλία (το παιδί γεννιέται με ενωμένα 2 ή περισσότερα δάκτυλα ή με νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάκτυλα) και η πολυδακτυλία (το παιδί γεννιέται με επιπλέον δάχτυλα).

Στις εκ γενετής ανωμαλίες, η επέμβαση μπορεί να είναι αρκετά απλή έως και εξαιρετικά πολύπλοκη, ανάλογα με ποια μέρη εμπλέκονται στην βλάβη. Εάν η βλάβη περιορίζεται στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς, είναι πιο εύκολη η επέμβαση, σε αντίθεση με την περίπτωση που εμπλέκονται οστά.

Η χειρουργική άκρας χειρός σε εκ γενετής ανωμαλίες συνήθως πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 χρονών.

Αναισθησία

Η πλειονότητα των επεμβάσεων χειρουργικής άκρας χειρός, ανάλογα με την αιτία της βλάβης, το βαθμό της αλλοίωσης και την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί γίνεται με τη χρήση τοπικής νάρκωσης ή μερικής νάρκωσης όλου του χεριού (στελεχιαία νάρκωση). Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν πολύπλοκες επεμβάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας και εκ γενετής ανωμαλιών, όπου ενδέχεται να απαιτείται ολική νάρκωση.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί,  θα επιλεχθεί από τον ιατρό σε συνεργασία με έναν αναισθησιολόγο, με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση της άκρας χειρός είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής περίδεσης και σε μερικές περιπτώσεις η ακινητοποίηση του καρπού και της παλάμης με γύψο.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία

Μετά την επέμβαση της άκρας χειρός είναι βέβαιο ότι ο ασθενής θα χρειαστεί βοήθεια για την τέλεση καθημερινών χειρωνακτικών δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος της αποθεραπείας, η οποία διαρκεί από 10 ημέρες έως 1 μήνα.

Το αποτέλεσμα της χειρουργικής άκρας χειρός εξαρτάται από τη συνέπεια στην τήρηση των οδηγιών του ιατρού κατά την αποθεραπεία και την αλλαγή των συνηθειών που επιβαρύνουν την άκρα χείρα, όπως για παράδειγμα η καταπόνηση από βάρη. Ανάλογα με την πάθηση, η πλήρης λειτουργικότητα του χεριού μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να αποκατασταθεί.

Κόστος χειρουργικής άκρας χειρός

Το κόστος της χειρουργικής άκρας χειρός εξαρτάται από την πάθηση και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, η οποία βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος της νοσηλείας, ιατρικών εξετάσεων που μπορεί να είναι απαραίτητες πριν ή μετά την επέμβαση και της φαρμακευτικής αγωγής.